13 idézet Ferenc pápától az emberi élet szentségéről

Pope kisses baby as he arrives to lead general audience in St. Peter's Square at Vatican

A világi média egyik kedvenc dajkameséje Ferenc pápáról azt hangoztatja, hogy a pápa nem fordít akkora figyelmet az abortuszra és az emberi élet szentségére.

Természetesen mi ezt jobban tudjuk, és odaát a Catholic News Service-nél valaki nagyszerű munkát végzett azzal, hogy az alábbi idézeteket összegyűjtötte.

Nagyszerű olvasmány ez, főleg ezen a héten amikor Amerikában lezajlott a Menetelés az Életért elnevezésű rendezvény.

  1. Az életet Isten adja. Tiszteljük és szeressük az emberi életet, főként a legsebezhetőbbet, amely az édesanyák méhében van. – Twitter, 2013. május 15.
  2. Minden élet felbecsülhetetlen értékű, még a leggyengébb és a legvédtelenebb, a beteg, az öreg, a meg nem született és a szegény is, mind Isten teremtett világának mestermunkái, amelyeket a saját hasonlatosságára alkotott és örök életre tervezett. Mind megérdemli a legnagyobb megbecsülést és tiszteletet.
    – Üzenet a katolikusoknak, akik részt vettek az évente megrendezésre kerülő Élet Napja elnevezésű rendezvényen Nagy-Britanniában és Írországban 2013. július 28.
  3. Mondjuk az életre Igent, a halálra pedig Nemet.
    – Üzenet a katolikusoknak, akik részt vettek a francia Menetelés az Életért elnevezésű tüntetésen 2014. január 19.
  4. Minden gyermek, aki ahelyett hogy megszülethetne, arra van ítélve, hogy elvetessék, Jézus Krisztus arcát hordja magán, az Úr arcát, aki megtapasztalta a világ elutasítását még születése előtt és közvetlenül születése után is. És minden idős ember is, még ha beteg és a végnapjait éli, Krisztus arcát hordozza magán. Nem lehet őket szemétnek tekinteni, ahogy a ,,használd és dobd el” kultúrája sugallja!
    -Katolikus egészségügyi dolgozóknak és nőgyógyászoknak intézett beszéd 2013. szeptember 20.
  5. Túlságosan gyakran történik, ahogy a tapasztalat mutatja, hogy az emberek nem az életet választják, nem fogadják el az ,,Élet Evangéliumát”, hanem engedik, hogy ideológiák és olyan gondolatok vezessék őket, amelyek elzárják az élet útjait, amelyek nem tisztelik az életet, mert ezeket az utakat az önzőség, az önös érdek, a nyereség, hatalom és élvezet irányítja és nem pedig a szeretet és az törődés mások jólétével….Ennek eredményeként, az élő Istent felcserélik halvány ember alkotta bálványokkal, amelyek a szabadság érzésének felvillanását ajánlják, s ezzel mérgeznek, de végül azonban egy új fajta rabszolgaságba és a halálba torkollanak.
    – Homília az “Evangelim Vitae Nap” Szentmiséjén 2013. június 16.
  6. Sajnos, ami el van dobva az nem mindig csak étel vagy értéktelen tárgyak, hanem gyakran emberi lények, akiket ,,feleslegeseként” elhajítanak. Például rettenetes arra gondolni, hogy vannak gyerekek, akik az abortusz áldozatai, akik soha nem fogják meglátni a napvilágot; hogy vannak gyerekek, akiket katonának használnak, bántanak és megölnek fegyveres összetűzésekben; és hogy vannak gyerekek, akiket megvesznek és eladnak a modern rabszolgaság azon szörnyű módja miatt, amelyet emberkereskedelemnek hívunk, és amely bűn az egész emberiség ellen.
    -A diplomatákhoz intézett beszéd 2014. január 13.
  7. A leggyengébbek között, akikről az Egyház különös szeretettel és aggódással kíván gondoskodni, ott vannak a meg nem született gyermekek, akik a legvédtelenebbek és legártatlanabbak közöttünk. Manapság az emberek törekednek arra, hogy megtagadják tőlük emberi méltóságukat és azt tegyenek velük, amit csak óhajtanak: hogy elvegyék tőlük az életüket és olyan törvényeket hozzanak, amelyek megakadályozzák, hogy ennek valaki az útját állja..
    ..Pontosan azért, mert ez magában foglalja az emberi élet értékéről szóló üzenet belső következetességét, az Egyháztól nem várható el, hogy megváltoztassa álláspontját ebben a kérdésben… Nem számít ,,haladásnak”, ha úgy próbáljuk megoldani a problémákat, hogy megsemmisítünk egy emberi életet…– Ferenc pápa Az Evangélium öröme című apostoli buzdítása #213-214
  8. Az áldozatai ennek a ,,használd és dobd el” kultúrának egész pontosan a leggyengébb és legtörékenyebb emberi lények – a meg nem születettek, a legszegényebbek, a betegek és az idősek és a súlyosan fogyatékos emberek – akik abban a veszélyben vannak, hogy ,,eldobják” őket, kiteszik őket egy olyan rendszerből, amelynek a leghatékonyabban kell működnie bármi áron.…Szükséges, hogy felhívjuk a figyelmet és alakítsuk a laikus hívőket bármily helyzetben, különösen azokat, akik a politikában tevékenykednek, hogy az Evangélium szerint gondolkodhassanak és az Egyház társadalmi tanítása szerint, és hogy mindig cselekedjenek azzal, hogy párbeszédet és együttműködést folytatnak azokkal, akik őszinteségben és értelmi becsületességben – ha nem is hitben – osztanak egy hasonló képet az emberiségről és a társadalomról és annak erkölcsi következményeiről.– A Dignitatis Humanae Institute delegációjához intézett beszéd 2013. december 7.
  9. Arra vagyunk hivatottak, hogy elérjük azokat, akik a társadalmi lét perifériáin vannak és különösen szolidaritást kell vállalni a legsebezhetőbb testvéreinkkel és nővéreinkkel: a szegényekkel, a fogyatékkal élőkkel, a meg nem születettekkel, a bevándorlókkal, a menekültekkel, az idősekkel és a fiatal munkanélküliekkel.
    – Az Egyházak Világtanácsának 10. Nagygyűlésén mondott üzenet 2013. október 4.
  10. Az életet támogató egyházról: ,,Ennek a fiatal nőnek megvolt a bátorsága, hogy gyermekét időben világra hozza és ne vetesse el.” – mondta Ferenc pápa. ,,De ez egyben egy történet egy nem házas nőről, aki szerette volna megkereszteltetni gyermekét. Mit talált? Zárt ajtókat. Sok emberrel történik ez. Ez nem jó lelkipásztori hozzáállás. Ez nem az Úrhoz vezet.”
    – Reggeli homília 2013. május 25.
  11. Az abortusz elleni küzdelem része az életért folytatott háborúnak a fogantatástól kezdve a természetes, méltóságteljes végig. Ez magában foglalja a gondoskodást az édesanyáról a terhesség közben, olyan törvények meglétét, amelyek védik az édesanyát szülés után, és annak szükségességét, hogy biztosítsuk, hogy a gyermekek elég ételt  és egészségügyi ellátást kapjanak egész életükben.
    Arról, hogy a tudomány tudja-e, hogy a magzat emberi élet: ,,Egy várandós asszony nem egy fogkefét hordoz a pocakjában, sem pedig egy tumort… Hanem egy emberi élet jelenlétét.
    – Jorge Bergoglio bíboros interjús könyve: ,,Ferenc pápa élete saját szavaival”
  12. Az élethez való jog, a legelső emberi jog. Az abortusz nem más mint megölni valakit, aki nem védheti meg önmagát.
    – Bergoglio bíboros Skorka Ábrahám rabbival írt közös könyvéből
  13. Mindannyiunknak gondoskodnia kell az életről és dédelgetnie kell az életet gyengéden és melegséggel… életet adni annyi mint kinyitni szívünket, az életről gondoskodni pedig mint odaadni magunkat másoknak gyengéden és melegséggel, törődni szívemben másokkal.
    Az életről gondoskodni a kezdetétől a végéig. Milyen egyszerű dolog, milyen gyönyörű dolog. Ezért előre! Ne legyünk bátortalanok! Gondoskodjunk az életről! Megéri.
    -Bergoglio bíboros 2005-ös homíliájából, amelyet Nonnatus Szent Rajmund ünnepén mondott, aki a várandós édesanyák és az újszülöttek védőszentje

Forrás: http://www.catholicvote.org/13-quotes-from-pope-francis-on-the-sanctity-of-life/

Tagged

One thought on “13 idézet Ferenc pápától az emberi élet szentségéről

  1. erosszsolt says:

    Reblogged this on pozitív gondolatok, írások, idézetek and commented:
    emberi élet. szentség.

Leave a comment