25 mód, hogy kifejezd a szeretetet a feleségednek

pledge-600x330
A sikeres házasság kulcsa az, ha a házastársad szükségleteit a sajátod elé helyezed. Alább 25 gyakorlati tanács olvasható, amely 25 év boldog házasságból lett kiemelve.

  1. Hallgasd meg!
    Minden emberi szív vágyik arra, hogy igazán meghallgassák. Ez alól a feleséged szíve sem kivétel. Egyszerűen hangzik, de az odafigyelés sokkal nehezebb lehet mint amilyennek tűnik a számos zavaró dolog miatt körülöttünk és bennünk. Szánj időt arra minden nap, hogy a feleséged szemébe nézz és igazán meghallgasd a mondanivalóját. Talán meg fogsz lepődni azon, amit hallasz. (Jakab 1,19 Máté 11,15)
  2. Kommunikálj!
    Ne kelljen találgatnia, hogy mit gondolsz vagy mit érzel.
  3. Zengj neki dicséreteket!
    Szégyen nélkül dicsekedj a jó tulajdonságaival és csendesen imádkozz a kevésbé jók miatt. Az ő jó hírneve a te jó hírneved is. (Példabeszédek 31,28-29)
  4. Imádkozz érte és vele!
    A feleségedért való imádkozás nem csak a Mindenható segítségét adja meg, hanem őt és a szükségleteit a szíved és elméd legelső helyére helyezi, pont oda, ahova tartoznak. A feleséged mellett való imádkozás máshoz nem foghatóan megerősíti a kapcsolatotokat. A tanulmányok kimutatták, hogy a házaspárok, akik együtt imádkoznak, együtt is maradnak. Ezek a párok élvezik az 1%-os elválási ráta előnyeit míg az átlagos válási ráták 50%-ot vagy többet mutatnak.
  5. Értékeld az egyéniségét!
    A feleséged különlegesen egyedi. Ne vesd őt össze az édesanyáddal, vagy az előző barátnőiddel. Lehet, hogy az édesanyád csinálja a legjobb csokis süteményt a világon, de az ilyen kedvezőtlen hasonlítgatások nem sok jóval kecsegtetnek.
  6. Hajtsd le az ülőkét!
    Örök igazság, hogy a felhajtott WC ülőkék a feleségek detonátorai világszerte. És ha már ott vagy, tisztogasd is meg egy kicsit. Egy kis figyelmesség, hosszú utat járhat be. (Filippiekhez írt levél 2,4)
  7. Dobd a piszkos ruháidat a szennyes kosárba!
    Valószínűleg nincs túl messze a szennyes tartó, attól a helytől, ahova amúgy is dobnád. Tedd ezt szokásoddá, és a feleséged tudni fogja, hogy nem tekinted őt személyes cselédednek.
  8. Nyomd ki a TV-t!
    Told félre a videójátékokat, vágd zsebre a telefont, és nyomd ki a számítógépet. Megdöbbentő mennyi órát töltünk azzal, hogy valami képernyőt lesünk ahelyett, hogy életünk létező embereivel teremtenénk kapcsolatot. Tudatosan állapítsd meg az időt, amelyet a képcső előtt töltesz, bármily formában is. Használd ki az időt és fektesd be a házasságodba: vidd el a feleségedet sétálni vagy játsszatok közösen társasjátékot. (Zsoltárok 90,12)
  9. Lazíts a pénztárcádon!
    Mindannyiunknak szemmel kell tartani a pénzügyeinket, de alkalomadtán kirúgni a hámból nagyon is megtérül. Látszólag haszontalan dolgok mint a virágok, ékszerek vagy drága éttermek, tudatják a feleségeddel, hogy ő többet jelent számodra, mint a szám, amit a bankszámlán olvasol.
  10. Vezesd őt szolgálva!
    Minden szervezet rendelkezik hierarchiával. Lehetetlen volna enélkül működni, viszont az, hogy valaki vezető szerepet tölt be, nem ugyanazt jelenti, mintha diktátor volna. A legjobb modell erre Jézus Krisztus, nem pedig Joseph Sztálin. Jézus megmosta apostolai lábát és utána meghalt értük. A kihívás az, hogy úgy gyakorold a vezetői szerepet, hogy közben megtartod az alázatosság szellemét. De ezt jelenti Isten szerinti vezetőnek lenni. (Máté 20,28 Filippekhez írt levél 2,1-8 Márk 9,35)
  11. Emlékezz arra, hogy az intimitás kétirányú utca!
    Sajnos a férfiak hírhedten önzőek a hálószobában, mégis értetlenül állnak azelőtt, hogy a feleségük nem elég lelkes ezen a téren. Kapcsolatotok ezen területét tedd számára is épp oly élvezetessé, mint magad számára, és magas osztalékban lesz részetek. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy elmosod a tányérokat vagy hogy segítesz a gyerekekkel, azért, hogy legyen energiája a nap végén. Állhat ez annyiból, hogy összeölelkeztek gyertyafénynél, hogy kipihenhesse melletted magát és elfelejthesse gondjait. Ha nem vagy benne biztos, hogy hol is kezdj neki, kérdezd őt, majd pedig hallgass figyelmesen. (1Kor 7,3)
  12. Adj neki időt önmagára!
    Mindenkinek szüksége van alkalomadtán egy kis pihenésre és feltöltődésre. Ez különösen egy olyan feleség számára fontos, aki egész nap otthon van a gyerekekkel. Mégis oly könnyű elhanyagolni ezt a jogos szükségletet, hacsak nem veszed bele szándékosan a napirendbe. (Lukács 5,16)
  13. Szánjatok időt magatokra párként!
    Huppanjatok be közösen a fürdőkádba esténként vagy menjetek el randizni heti egy alkalommal – tegyetek rendszeresen bármi olyat, ami kettesben enged lenni benneteket. (Ter 2,24-25)
  14. Légy óvatos a női barátaiddal!
    Mindannyiunknak vannak barátai és kollégái a másik nemből, de légy óvatos! Nem minden félrelépés testi. A házastársi eskü megtartása azt jelenti, hogy gondolatban, szavakban és cselekedetekben is hűséges maradsz.
  15. Legyen jó a higiéniád!
    Elképesztő, hogy milyen pedánsak tudnak lenni a férfiak a tisztálkodás terén a házasság előtt, hogy jó benyomást tegyenek egy lányon. Azonban miután megtörtént az esküvő, már nincs tétje a dolgoknak. Légy tiszta! Ígérem, nem fog megölni téged.
  16. Szabj határt az undorító dolgoknak!
    Kevés nő tartja a büfögést és a szellentést olyannyira viccesnek, mint egy tipikus srác. A jó modor mindig nyer. (Efezusiakhoz írt levél 5,4)
  17. Légy türelmes!
    Bármily módon alkalmazható ez a helyzetedre, tégy úgy! (1Kor 13,4; Péld 14,29)
  18. Törődj a gyermekekkel!
    Az anyai kötődés a gyermekekhez mérhetetlenül nagy. Amikor a gyerekekre időt és energiát fordítasz, azt az energiát egyúttal az édesanyjukra is fordítod. Ha velük kedves vagy, az olyan mintha vele lennél kedves.
  19. Válaszd őt a hobbid és a barátaid helyett!
    Elkerülhetetlen, hogy lesznek olyan alkalmak, amikor választanod kell valami olyan között, amit élvezel és a feleséged között. Mindig a feleséged válaszd!
  20. Töltsd be a szükségleteit!
    Ez sokkalta többől áll minthogy az asztalra helyezed az ételt. Ez mindent magában foglal. Legyen ez a testi szükséglet, vagy az érzelmi szükségelt, vagy a lelki szükséglet, bármi – tedd a lehető legtöbbet, hogy betöltsd. Néha az életkörülmények meggátolnak az egyik területen, de egy másikon pótolhatjuk a hiányosságot. Gyakran a törekvés is olyan fontosnak számít mint az eredmény. (Gal 6,2)
  21. Vezesd le a dühöt!
    Az ősember ösztöneid hasznosak a csatatéren, de szörnyűek egy boldog családi otthonban. Minden kitörés és felrobbanás hátráltatja a kapcsolatot. Az előrehaladás első lépése az, hogy megállsz hátrafelé menni. Tanuld meg uralni a vérmérsékleted vagy az fog uralni téged, a házasságodat és életed minden területét. Pusztán azért mert a feleséged elviseli és a munkatársaid tolerálják, lobbanékony természeted nem válik előnyössé. Tégy meg bármit a győzelemért ebben a legfontosabb küzdelemben, amely a férfiakat mióta Káin megölte Ábelt. (Préd 7,9 Ef 4,31)
  22. Szüntesd meg a lekezelő magatartást!
    Ha éles eszű vagy, akkor két eshetőség lehetséges: lehetsz olyan, aki életet visz a párkapcsolatba vagy olyan, aki felettébb bosszantó tud lenni a körülményeket tekintve. A lekezelő magatartás a düh kistestvére. Nem annyira hangos és drámai, de éppen annyira bántó és sokkal nehezebb észlelni bonyolultsága miatt. Hanyagold a rosszindulatú megjegyzéseket, a szarkazmust és a lekicsinylést. Beszélj úgy a feleségeddel, ahogy egy általad tisztelt kollégáddal tennéd. Ő, végső soron, partner életed legértékesebb beruházásában – a családodban. (Ef 4,29 Kol 3,19)
  23. Aktívan keresd a feleséged meglátásait!
    Tartsd értékesnek, amit mond és adj neki elsődleges helyet a döntéshozatali folyamatban. (Péld 19,20; 12,15)
  24. Tanulj meg megbocsájtani!
    Bocsásd meg jóvátétel nélkül feleséged múltbeli, jelenlegi és jövendőbeli hibáit. A megbocsájtás az Evangélium szívében és minden jelentőségteljes kapcsolatban megtalálható. (Ef 4,32; Kol 3,13)
  25. Fejezd ki szerelmedet szavakkal!
    Sok módja van a szeretet kifejezésének, de a nők mégis szeretik kimondva hallani.

Egyértelmű, hogy ez a lista nem teljes és hogy egy méret nem jó mindenkire, de remélhetőleg ez arra indít majd téged, hogy saját listát alkoss, a saját feleségedre szabottat.

Tagged

Leave a comment